Elisabeta
Bitai talade delade med sig om sina djupa kunskap om ”raw
food”. Vi fick dessutom smaka pĂ„ utsökta rĂ€tter.
Nedan finner du Àven recept pÄ de mycket uppskattade Chili Brownies!
1. Hur upplevde du kvÀllen, Elisabeta?
Jag upplevde kvÀllen som en hÀrlig hÀlso-inriktad kvÀll dÀr alla var pÄ plats
för att hitta fler redskap/verktyg att ta till sig i sin vardag för att göra den
enklare och hÀlsosammare. Alla var positiva och nyfikna pÄ att lÀra sig nya
saker. Alltid lika kul speciellt med en hÀrlig respons tillbaka pÄ förelÀsningen
och rÄa maten som serverades.
Fastnade sjĂ€lv för Barbros förelĂ€sning om Alexander teknik. đ Fantastiskt!
2. Skulle du komma tillbaka som talare hos Shine?
Ja jag det skulle gÀrna komma tillbaka som förelÀsare.
3. Skulle du rekommendera andra att vara med i Shine?Â
Ja absolut. Det Àr en hÀrlig mix av talare och man lÀr sig alltid nÄgot nytt inom alla
Àmnen. Som jag brukar sÀga, om man inte utvecklas sÄ dör man en lÄngsam död. :-/ SÄ vill
jag inte leva i alla fall! đ
SÄ kommer det efterlÀngtade receptet pÄ Chili Brownies:
NÀr man lagar Raw Food sÄ försöker man alltid att vÀlja ekologisk annars tappar man
mycket smak och nÀring. Speciellt nÀr det gÀller dessert. DÄ nötter och kakao Àr
upphettade och rostade och dÄ tappar de bÄde smaken och nÀringen,sÄ dÄ fÄr ni andra
smaker. đ
Raw ChiliBrownies
4 dl Valnötter
1/2 dl Kakao (raw)
10 Dadlar
Nypa Himalaya salt
1 nypa Cayennepeppar
3 tsk Chilipulver (prova dig fram efter smak, dÄ chilin kan variera i styrka. men den
ska ha sting đ )
Garnering:
Chili
Valnötter
ChokladsÄs:
1dl kokosolja (raw)
3 msk Agavesirap
2 msk Kakaopulver (raw)
BlötlÀgg valnötterna under dagen/natten i 12h i vatten med en skvÀtt citron för att fÄ
vattnet alkalisk om du inte redan har den alkalisk.
Kör valnötterna i matberedaren tills de blir finmalde. TillsÀtt kakao, salt,
chilipulver och cayennepeppar och kör igen. KÀrna ut dadlarna, tillsÀtt dadlar och kör
tills det blir en röra som du kan forma till runda brownies eller trycka ut i en form.
Ev tillsÀtt mer chili för starkare smak.
Gör kokosoljan flytande i ett vattenbad (vid rÄ dÄ ska vattnet bara vara finger varmt
ej över 42grader). Rör samman ingredienserna till chokladsÄsen. Ringla över browniesen.
Om du vill sÄ pudra med chilipulver eller hacka fÀrsk chili och garnera tillsammans med
valnötter. StÀll in i kylskÄpet sÄ att chokladsÄsen stelnar. Om du la den i en form,
skĂ€r i fyrkanter innan du serverar. đ Enjoy!
Var sĂ„ god!  đ
Lycka till!