Florin Dinu pratar om ”Sömn för bra livskvalité och prestation” på nästa Shine event

startsidaMed sin breda kompetens som gymnasielärare med fil. kand. i både
pedagogik och psykologi, styrketräning- och boxinstruktör, brottningstränare,
fystränare, gymnastikledare, massör, coach, föreläsare samt sina sexton år
som brottare vill Florin Dinu medverka till att inspirera och utveckla individer, lag och
företag genom att hjälpa dem till att skapa bättre balans i livet och i verksamheten.
Lever du som du lär, Florin?
Definitivt och till 100%. Så länge jag minns har fysisk aktivitet varit en väsentlig del i mitt liv. Har levt nästan halva livet i idrottssymbios med brottning, aikido, boxning, löpning,  styrketräning och den senaste hobbyn, latinamerikansk dans. Är mer aktiv nu än jag var för tio år sedan eftersom jag har förstått att mat, motion och sömn är absolut det ultimata receptet för att leva ett friskare liv. Ingen kommer dit utan att vara i balans och ha sovit sina
timmar på natten. God sömn tar dig dit du vill och är nyckel för återhämtning samt fysiskt  och mentalt välbefinnande.
Efter att ha haft sömnproblem under mer än 10 år insåg jag att läkarnas receptbelagda hjälp inte kommer att fungera i längden. Efter en period av utbrändhet bestämde jag mig för att fördjupa mig i ämnet. Sömn som så många av oss tar för givet. Sömn som är en självklarhet för många men inte alls självklart för alla. Känner du igen dig? Trött? Svårt att somna? Ännu svårare att vakna? Jämt stressad? Lätt irriterad? Glömsk? Vakna du på natten? Frågorna är många och jag har en del av svaren. Vill ingenting annat än att dela med mig av mina erfarenheter och kunskaper som jag har samlat under åren, ge råd till alla som lider av sömnbesvär eller har en närstående som är drabbad.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
En vanlig dag för mig nuförtiden (för det har inte alltid varit så) – börjar med ett leende jag ger till mina döttrar. Min yngsta – hon är så tacksam för alla stunder som hon kan tillbringa med mig genom att gång på gång upprepa att hon älskar mig. Älskar! älskar! älskar! Tänk om vi alla kunde säga ÄLSKA oftare till våra nära och kära. Tänk om vi hade viljan att förändra vårt beteende genom att lära oss mer från våra barn. Jag följer min dotter halva vägen till skolan för att därefter fortsätta till mitt jobb som ligger i centrala Göteborg. Väl framme förbereder jag mig inför dagens nya utmaningar och förväntningar som kommer från ca 50 st personer. De behöver stöd, de behöver coachning, de behöver uppmuntran, detta för att kunna orka vidare med livet. Vi alla borde någon gång träffa arbetslösa människor med låg självkänsla. Bara i sådana stunder förstår man hur bra liv man har och hur lycklig lottad man är. Det här är en del av min verklighet. Dagarna går åt föreläsningar, grupp eller
individuell coachning och en del av lunchrasten till att springa tvärsöver gatan för att träna i 25 ”långa” minuter. De dagarna jag inte tränar (väldig få) ägnar jag åt att utöka mitt nätverk genom att luncha ihop med någon bekant eller knyta nya kontakter. Arbetsdagen slutar 17.00 då jag beger mig till busshållplatsen. På väg hem hinner jag reflektera över dagens händelser som för det mesta slutar med ett leende . Det ger mig nya krafter.
Väl hemma är det antingen danskurs eller handbollsträning för min yngsta dotter som gäller.
Vilka är dina bästa tips för att hålla oss friska?
För att kunna sova bra behöver man MÅ bra – vara avstressad och i balans.

  • Rör på dig under dagen – så sover du bättre på natten.
  • Undvik alkohol, nikotin, läkemedel.
  • Ät inte för mycket innan läggdags om du har svårt att sova. Men somna inte heller hungrig eller törstig.
  • Sovmiljön skall vara ostörd så se till att stänga alla elektronikapparater.
  • Skaffa en bra säng som du trivs i och pröva många innan du bestämmer dig. Ge kroppen service – massage sänker nivån på stresshormoner och förbättrar sömnen.
  • Kom till min föreläsning och lär dig några andra relativa enkla knep som hjälper livet ut vilket sömntabletter inte gör. Dessutom slipper du biverkningarna ☺.

Ha det härligt – njut av livet och sov gott!