Designer på catwalk – Kotowska Style

Den 23 september bjuder Shine till “En berättelse om drömmar, verklighet och betydelse”, en oförglömlig kväll som handlar om mode och musik.

Kotowska Style visar upp sin kollektion på catwalk. Boka din biljett nu!

???????????????

Elwira, vad betyder mode för dig?

Jag pratar mer gärna om ”stil” än ”fashion” och tror att det ursprungliga innebörden av latinska ”modus” vill syfta mer på ett sätt att bära kläderna än på att bära den senaste fashion plagget. Vi alla skapar ”mode” och det är inte bakom designers stängda rum som bestäms trenderna. För mig mode borde skapas utifrån det hur vi lever och inspirerades av folk på gatan.

Kan inte låta bli att citera Coco Chanel här: ”Mode existerar inte bara i fråga om kläder. Mode finns i skyn, på gatan, mode har att göra med idéer, vår livsstil, vad som sker”.

Att prata stil och inte fashion är även viktigt från konsumtionsaspekten in – om vi skulle följa varje ny trend så skulle vi inte få göra något annat än att slänga och köpa nytt, vilket inte är så bra, varken för miljön eller för ekonomin. Hållbarhet är allt viktigare för branschen (läs gärna länken: http://www.kotowska.se/

Mode är något som kommer och går, medan stilen består. En stil är mer personlig och genomtänkt, den håller längre och att vara stilmedvetet kan hjälpa oss av bekämpa en hel del inom så kallade modeindustrin Känner ni till spanska konstnären Yolanda Dominguezs projekt ”Poses”? (http://www.yolandadominguez.com/en/poses.html) . Yolanda kritiserar den traditionella modeindustrins synsätt på kvinnliga modeller och mode överhuvudtaget. Hur många av oss kan identifiera sig med kvinnor som inte har en enda rynka och väger knappt 50 kilo? Hur många av oss kan tänka sig att i verkliga livet inta de poser som syns på catwalken och modetidningarna?

Vad kännetecknar ”Kotowska Style”?

Kotowska Style är ett gemensamt namn på ett antal olika stilar och designers. Korta serier, ingen tillverkning på lager, lika höga krav på tygets kvalité som på miljön där kläderna produceras. Den korta vägen mellan designers och producenter ger oss möjlighet att få en överblick av hela tillverkningskedjan. Det är dags att flytta fokus från prislappen till hantverk och kvalité. Och det dags att säga nej till överproduktion av kläder.

Jag valde att jobba med designers från Polen, ett land som fortfarande håller hög kvalitet på tillverkning av naturliga tyger och som har en lång tradition av modedesign och klädtillverkning.

Jag väljer designers som anser att tygerna är kärnan i deras designprocess och som skapar kollektioner där enkelhet i passformen står i balans med kärleken till medmänniskor.Mina designs plagg är tidlös och påverkas inte mycket av trenderna och du kan lätt kombinera deras plagg med allt som du har i garderoben:).

Vad vill du förmedla med dina plagg?

Haha, kärlek! Kärlek till kvinnan som bär plagget, kärlek till sömmerskan som tillverkade plagget och kärlek  till medvetna designers som vågar säga ”nej” till senaste fashion och överkonsumtion.