Barbro Olsson gästtalare på nästa Shine event

1Barbro Olsson är en av talarna på Shines nästa event ”Starkare, piggare och vackrare med Shine”. Hon kommer att prata om Alexandertekniken samt om hur rätt hållning och stark rygg kan påverka vår hälsa.

Vad är Alexanderteknik, Barbro?

Jag kom i kontakt med Alexanderteknik i början på 80-talet. Jag hade mycket problem med nacken, jag kände mig alltid spänd och stel och hade ofta nackspärr. Så när någon berättade att Alexanderteknik bl a handlade om att ha ”en fri nacke” blev jag nyfiken.

Det ville jag gärna ha, jag anmälde mig till en kurs och förstod under kursens två veckor att större delen av mina nackbesvär handlade om mina vanor. Hur jag vanemässigt rörde mig, andades, stod, satt, gick, sov, tänkte osv. Jag lärde mig att uppmärksamma hur jag ständigt upprepade rörelser med för mycket spänning, satt ihopsjunken, spände nacken ännu mer för att jag hade ont i den, att hur och vad jag gjorde med min kropp påverkades både av mina känslor och mina tankar. Ja, den stela och spända nacken blev jag av med.

Att jag själv kunde lära mig att påverka och hejda dessa vanor var nästan svindlande. Att tanken kunde vara ett medvetet verktyg som kunde ge en sådan fantastisk upplevelse av frihet och lätthet i kroppen, närvaro i stunden gjorde att jag efter ett år kände att det här vill jag utbilda mig inom. Jag kunde inte tänka mig ett bättre yrke än att bli Alexanderlärare; att själv få lära mig att lära andra att ta hand om sig själva så att de t ex slapp att ha ont i rygg och nacke, att hjälpa andra hitta både den fysiska och psykiska kraften av att ha en stark rygg och att våga lita till sig själv. Så jag flyttade till England och gick en treårig heltidsutbildning till Alexanderlärare mellan 1985-1988. Har sedan dess undervisat i egen regi i Göteborg.

Lever du som du lär?
Ja, jag lever som jag lär, det är svårt att göra annat då Alexandertekniken är ett förhållningssätt som finns med mig hela tiden och finns med i det mesta som jag gör. Vad som syns utåt kan vara att jag helst sitter upprätt ytterst ut på stolen, jag sitter hellre och bekvämare av egen kraft än genom att luta mig mot ryggstödet. När jag böjer mig krummar jag sällan ryggen utan böjer i höft och knä och fotleder. Inåt är jag medveten och närvarande, använder mina sinnen.

En vanlig dag hos mig kan se ut som så här: Oftast är jag den som går hemifrån sist, säger hejdå till katten Felix och går antingen en mycket kort promenad till Viloplatsen där jag tar emot en eller flera tidiga elever som antingen kommer pga ont i ryggen, dålig hållning av för många timmar framför datorn, med ett instrument som är en ergonomisk utmaning eller stress.

Åker sedan till Hagabadet eller ett äldreboende och leder ett Qigongpass.
Lunch hemma eller ute, ibland med en nätverkskontakt.
Tillbaka till Viloplatsen och eleverna kommer t.ex för problem med röst eller andning, någon vill gå igenom en yogarörelse, eller en övning från gymmet eller en övning som sjukgymnasten har gett.
Kanske jobbar vi bara med att sitta och stå och eleven får ligga en stund i konstruktiv vila.
Vad jag lär eleven och vad jag själv tänker på när jag jobbar är att stanna upp och att hejda vanorna som bara aktiveras så fort man reagerar, så fort man tänker och känner. Om man inte vill fortsätta att leva på automatik behöver man stanna upp och medvetet välja bort det automatiska och välja att göra och utföra saker mer koordinerat, mer närvarande och mer i jämvikt. Det mesta som man gör kan göras lättare, friare och mer medvetet, vare sig det är att rida, knyta skorna, springa på löpbandet, sitta på möten eller framför datorn.
Ibland har jag en kurs på kvällen när en liten grupp kommer för att lära sig Alexanderteknik.
En vanlig dag ser man mig och eleverna ofta skratta, det är inspirerande och roligt med Alexanderteknik.

Vad kan du ge oss för tips för att hålla oss friska livet ut?

– tänk på hur du använder dig själv (vi vill inte använda varken bilen eller mobilen på fel sätt för då håller den inte så länge, samma gäller med vår kropp och vårt sinne)
– lär dig att stanna upp, ofta, ta in det du har omkring dig här och nu (missa inte livet medan det pågår)
– tänk på att låta huvudet leda ryggraden
– kom ihåg att gravitationen är din vän, hitta jämvikt, stå stadigt
– lär dig att sitta av egen kraft och sitt inte så länge att du sjunker ihop
– tillåt naturlig andning
– lyssna till kroppen signaler
– lär dig Alexanderteknik (så lär du dig allt som jag tidigare radat upp)
– tillbringa så mycket som möjligt tid i naturen (annars öppna fönstren och släpp in luft, även när du sover)

Tack Barbro!

Ser fram emot att lyssna mer på dig!